Finland Japan Culture and Education | Silta Japaniin hanke
FJCE toteuttaa yhdessä Alajärven kaupungin sivistystoimen kanssa oppilasvaihdon ja opetuksen kehittämishanketta Japaniin. Tässä kansainvälisessä hankkeessa kehitetään hankkeen osapuolien kanssa vakiintuva yhteistyöjärjestelmä. Tämä sisältää prosessit toimivan ja luotettavan vaihto-yhteistyön saavuttamiseksi, opetuksen pedagogisen tieto- ja viestintätekniikan (TVT):n kansainvälisen käytön edistämisen, oppilaiden kansainvälisen verkostoitumisen vahvistamisen, erilaisen kulttuurin ja siihen liittyvien toimintatapojen tutustumisen, sekä samalla hyödynnetään kielitaidon monipuolistamista. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.
FJCE, Japani-vaihto, Japani, vaihto-oppilas, Japani yhteistyö, oppilasvaihdon kehittäminen, TVT kansainvälinen, Opetushallitus
16425
page-template-default,page,page-id-16425,page-parent,translatepress-ja,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Silta Japaniin – hanke

プロジェクトに関する情報

 

FJCE (Finland Japan Culture and Education ry) toteuttaa yhdessä Alajärven kaupungin sivistystoimen kanssa oppilasvaihdon ja opetuksen kehittämishanketta Japaniin. Tässä kansainvälisessä hankkeessa kehitetään hankkeen osapuolien kanssa vakiintuva yhteistyöjärjestelmä. Tämä sisältää prosessit toimivan ja luotettavan vaihto-yhteistyön saavuttamiseksi, opetuksen pedagogisen tieto- ja viestintätekniikan (TVT):n kansainvälisen käytön edistämisen, oppilaiden kansainvälisen verkostoitumisen vahvistamisen, erilaisen kulttuurin ja siihen liittyvien toimintatapojen tutustumisen, sekä samalla hyödynnetään kielitaidon monipuolistamista. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.

Hankkeessa mukana olevat suomalaiset koulut ja yhteistyöparit Japanissa

 

 • アラヤルヴィ高等学校とヴィンペリ高等学校/東京学校法人自由学園
 • トゥルク・ルオスタリヴゥオリ高等学校/横浜慶應義武高等学校、
 • カンガスアラピッコラ中学校/北海道東川中学校

Hankkeen tavoitteet ja tulokset

 

 • Yläasteen ja lukion oppilaille suunnattujen Japanin vaihto-ohjelmien prosessit, niiden kuvaukset, levittäminen ja käytännön konkreettinen toteuttaminen. Opettajien ja virkamiesten vaihto-ohjelmien prosessikuvaukset.

 

 • Yläasteella ja lukiossa opetuksen pedagogisen TVT:n käytön edistäminen laatimalla koulukohtainen TVT-toiminnan kv-strategia ja sen käyttöönotto-suunnitelma. Japanin koulujen TVT- valmiuksien selvittäminen. Pedagogisen TVT-yhteistyön käytännön toteuttaminen.

 

 • Opetussuunnitelmaan sisällytettävät kansainvälisyyden elementit. Yhteistyössä käytettävien opetusmenetelmien, opetusvälineiden ja opetuksen sisällön selvittäminen.

 

 • Hankkeessa syntyvien ei-eurooppalaisten kansainvälistymisprosessien kuvausten sekä hyvien käytänteiden levittäminen muihin suomalaisiin kouluihin. Suomalaisten ja japanilaisten koulujen yhteistyöverkosto, jota käytetään esimerkkinä muille molempien maiden kouluille. Oppilaiden ja opettajien vaihtoyhteistyöverkoston syntyminen, johon halutessaan voi liittyä mikä tahansa kansainvälistymiskriteerit omaava koulu.
Jiyu Gakuen, FJCE

Jiyu Gakuen, Tokyo


Hankkeen edistyminen

 

Hanke on edistynyt erittäin hyvin ja aikataulun mukaisesti. Ensimmäiset konkreettiset tulokset koulujen vaihto-yhteistyöstä on jo saatu. Kaikki hankkeeseen osallistuvat koulut toteuttavat oppilasvaihtoa jo vuoden 2016 aikana. Alajärven ja Vimpelin lukiot saavat kolme vaihto-oppilasta Japanista Jiyu Gakuenista ajalle 25.3. – 6.4.2016. Alajärven ja Vimpelin lukiot lähettävät vastaavasti yhteensä kolme opiskelijaa Japaniin Jiyu Gakueniin kesäkuussa 2016 ajalle 19.6 – 2.7.2016. Alajärven ja Vimpelin lukion työryhmä on tehnyt valinnat lähetettävistä opiskelijoista. Alajärven ja Vimpelin lukiot yhdessä Järvi-Pohjanmaan sivistyspalvelun kanssa on lähestynyt alueella toimivia yrityksiä ja yhteisöjä pyytäen taloudellista tukea opiskelijoiden matkakulujen kattamiseksi. Hankkeelle on perustettu stipendirahasto, jonka kautta tuetaan Alajärven ja Vimpelin lukioiden vaihtoon lähtevien opiskelijoiden matkakuluja. Japanilainen yhteistyökumppani huolehtii omista kustannuksistaan.

 

Silta Japaniin seminaari Alajärven lukiolla 28.3.2017

Lisätietoja ja seminaarin ohjelma

 

Hankkeen koordinointi ja johtoryhmä

 

Alajärven kaupungin sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto
Alajärven ja Vimpelin lukion rehtori Marko Timo
Alajärven lukion opettaja Janne Visto
Vimpelin lukion opettaja Juha-Pekka Anttila
FJCE toiminnanjohtaja (Projektikoordinaattori) Juho-Pekka Mäkipää
FJCE hallituksen puheenjohtaja (Asiantuntija) Heikki Mäkipää

JAPANILAISEN KOULUN KANSSA LUOTAVAN VAIHTO-YHTEISTYÖN PROSESSI

 • 1. Kartoitus

 • 2. Yhteistyö-kumppanin etsintä

 • 3. Suunnittelu

 • 4. Hallinnon vierailu

 • 5. Ensimmäinen vaihto

Alajärven ja Vimpelin lukion oppilaiden Japani-stipendirahasto

Lisätietoja hankkeesta ja stipendirahastosta antaa Projektikoordinaattori Juho-Pekka Mäkipää.
Voit myös tilata sähköpostilla stipendirahaston esitteen.

Projektikoordinaattori Juho-Pekka Mäkipää, 044-2704912, juho-pekka.makipaa(at)fjce.fi

フィンランドと日本の間の新しいアイデアについて意見をお聞かせください!