Finland Japan Culture and Education | Silta Japaniin 2016
166
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-166,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive

Silta Japaniin 2016

Tietoa hankkeesta

FJCE toteutti yhdessä Alajärven kaupungin sivistystoimen kanssa oppilasvaihdon ja opetuksen kehittämishanketta Japaniin. Tässä hankkeessa kehitettiin hankkeen osapuolien kanssa vakiintuva yhteistyöjärjestelmä. Tämä sisältää prosessit toimivan ja luotettavan vaihto-yhteistyön saavuttamiseksi, opetuksen pedagogisen tieto- ja viestintätekniikan (TVT):n kansainvälisen käytön edistämisen, oppilaiden kansainvälisen verkostoitumisen vahvistamisen, erilaisen kulttuurin ja siihen liittyvien toimintatapojen tutustumisen, sekä kielitaidon monipuolistamisen. Hanketta rahoitti Opetushallitus.

 

Hankkeessa mukana olevat suomalaiset koulut ja yhteistyöparit Japanissa

  1. Alajärven ja Vimpelin lukiot / Jiyu Gakuen high school, senior high school, Tokio
  2. Turun Luostarivuoren yläaste ja lukio / Keio Futsubu high school, Yokohama
  3. Kangasalan Pikkolan koulu ja Kangasalan lukio / Higashikawa junior high school, Higashikawa

 

Hankkeen tavoitteet ja tulokset

  1. Yläasteen ja lukion oppilaille suunnattujen Japanin vaihto-ohjelmien prosessit, niiden kuvaukset, levittäminen ja käytännön konkreettinen toteuttaminen. Opettajien ja virkamiesten vaihto-ohjelmien prosessikuvaukset.
  2. Yläasteella ja lukiossa opetuksen pedagogisen TVT:n käytön edistäminen laatimalla koulukohtainen TVT-toiminnan kv-strategia ja sen käyttöönotto-suunnitelma. Japanin koulujen TVT- valmiuksien selvittäminen. Pedagogisen TVT-yhteistyön käytännön toteuttaminen.
  3. Opetussuunnitelmaan sisällytettävät kansainvälisyyden elementit. Yhteistyössä käytettävien opetusmenetelmien, opetusvälineiden ja opetuksen sisällön selvittäminen.
  4. Hankkeessa syntyvien ei-eurooppalaisten kansainvälistymisprosessien kuvausten sekä hyvien käytänteiden levittäminen muihin suomalaisiin kouluihin. Suomalaisten ja japanilaisten koulujen yhteistyöverkosto, jota käytetään esimerkkinä muille molempien maiden kouluille. Oppilaiden ja opettajien vaihtoyhteistyöverkoston syntyminen, johon halutessaan voi liittyä mikä tahansa kansainvälistymiskriteerit omaava koulu.


Hankkeen toteutuminen

 

Kaikki hankkeeseen osallistuvat koulut toteuttivat oppilasvaihtoa jo vuoden 2016 aikana. Muun  muassa Alajärven ja Vimpelin lukiot saivat kolme vaihto-oppilasta Japanista Jiyu Gakuenista ajalle 25.3. – 6.4.2016. Alajärven ja Vimpelin lukiot lähettävät vastaavasti yhteensä kolme opiskelijaa Japaniin Jiyu Gakueniin kesäkuussa 2016 ajalle 19.6 – 2.7.2016.

Hankkeelle on perustettu stipendirahasto, jonka kautta tuetaan Alajärven ja Vimpelin lukioiden vaihtoon lähtevien opiskelijoiden matkakuluja. Japanilainen yhteistyökumppani huolehtii omista kustannuksistaan. Siirry stipendirahastosivulle

 

Hankkeen koordinointi ja johtoryhmäOpetushallitus rahoittaa hanketta

Alajärven kaupungin sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto
Alajärven ja Vimpelin lukion rehtori Marko Timo
Alajärven lukion opettaja Janne Vista
FJCE toiminnanjohtaja (Projektikoordinaattori) Juho-Pekka Mäkipää
FJCE hallituksen puheenjohtaja (asiantuntija) Heikki Mäkipää

 

Lisätietoja hankkeesta ja stipendirahastosta antaa
Projektikoordinaattori Juho-Pekka Mäkipää.
Voit myös tilata sähköpostilla stipendirahaston esitteen.

 

Projektikoordinaattori Juho-Pekka Mäkipää
044-2704912
juho-pekka.makipaa(at)fjce.fi

Hanke on päättynyt.

Date

June 30, 2016

Kuulemme mielellämme uusista Suomen ja Japanin välisistä yhteistyöideoista!